łatwe i smaczne gotowanie

Najnowsze przepisy

Artykuły Petitchef PL

Jak odsolić dorsza. Cierpliwość, zimna woda i know-how. Tak zrobiłby to szef kuchni

Jak odsolić dorsza. Cierpliwość, zimna woda i know-how. Tak zrobiłby to szef kuchni

Czy naprawdę wiesz, jak prawidłowo odsolić dorsza? Jest to kluczowy krok, aby zapewnić, że ryba ta jest odpowiednia i nie zrujnuje Twoich przepisów. Podpowiadamy, jak długo to trwa, w jakim rodzaju wody i jakich najczęstszych błędów należy unikać. Jeśli kiedykolwiek jadłeś słonego lub niesmacznego dorsza, ten artykuł jest dla Ciebie.

Czy warto sięgać po batony proteinowe? Co naprawdę zapewniają (i co ukrywają)

Czy warto sięgać po batony proteinowe? Co naprawdę zapewniają (i co ukrywają)

Czy to w dziale sportowym w supermarkecie, czy na ulubionej siłowni, nie sposób ich przegapić: batony proteinowe są wszędzie. Reklamowane jako sprzymierzeńcy naszych szybkich dni lub sesji sportowych, obiecują energię i mięśnie w zaledwie kilku łykach. Ale czy te małe batoniki naprawdę spełniają swoje obietnice? Czy są dobrym ...

Gotowane czy surowe? Jak zachować witaminy w warzywach

Gotowane czy surowe? Jak zachować witaminy w warzywach

To mały dylemat, który często pojawia się w kuchni: czy jeść warzywa na surowo, aby napełnić je witaminami, czy gotować je, aby były łatwiejsze do strawienia? Słyszy się na ten temat wszystko po trochu i to normalne, że jest się zdezorientowanym. Chodź, zróbmy sobie pięciominutową przerwę i uporządkujmy to, abyśmy mogli gotować mądrze i smacznie, nie tracąc przy tym żadnych składników odżywczych ;)