Chleb orkiszowy z ostropestem i orzechami

vote now
Chleb orkiszowy z ostropestem i orzechami

To jeden z moich ulubionych chlebów, jako że składa się z zakwasu, razowej mąki orkiszowej i orzechów włoskich, a dodatek zdrowego ostropestu czyni go jeszcze bardziej wartym upieczenia. Chleb jest bardzo razowy i takie ostatnio są bardzo pożądane po moich niedawnych eksperymentach drożdżowo-sodowych:-). Ciężko byłoby nam odwyknąć od zakwasowego chleba...

Chleb orkiszowy z ostropestem i orzechami
Zaczyn:

30 g aktywnego zakwasu
260 g mąki żytniej razowej typ 2000
260 g wody

Składniki wymieszać i zostawić pod przykryciem w cieple na 8-12 godzin.

Ciasto właściwe:

550 g zaczynu
700 g mąki orkiszowej typ 2000
150 g ostropestu mielonego
430-450 g wody
150 g orzechów włoskich
15 g słodu jęczmiennego
15 g soli

Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać kilka minut. Zostawić na 1 godzinę do wstępnej fermentacji, po czym włożyć ciasto do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub ziarnami - ja wysypałam grubo pestkami dyni i tak samo grubo posypałam chleb po wierzchu. Zostawić do wyrastania na ok. 2-3 godziny.

Piec w temperaturze 230 st. C przez 15 minut, potem obniżyć do 200 st. C i dopiekać jeszcze ok. 30 minut.

Z tej ilości wychodzi bardzo duży chleb - piekłam go w formie o pojemności 5 l, więc spokojnie można go podzielić na 2 bochenki.

Ostropest, którego nie znoszę ani w formie ziarenek, ani w formie mielonej, tu jest niewyczuwalny, może gdyby dodać go więcej, czułoby się tę charakterystyczną goryczkę. W ten sposób mogę ostropest zajadać.





W W poszukiwaniu SlowLife

Komentarze

Oceń ten przepis:




+