Chleb żytni z musztardą
vote now
Na kolejny chleb brakowało mi pomysłu. Chciałam upiec chleb szybki (taki "tylko" na pół dnia), ale inny od dotychczasowych. Musztarda do chleba? Nie próbowałam jeszcze, ale zapowiadało się intrygująco. Pomysł zaczerpnęłam stąd, ale zmieniłam zupełnie mąki, upiekłam chleb 100% żytni, który przypomina chleb pytlowy. Udało się, wyszedł piękny bochenek żytni o delikatnym musztardowym aromacie...
Chleb żytni z musztardąZaczyn:
75 g aktywnego zakwasu żytniego
350 g mąki żytniej typ 2000
300 g wody
Składniki wymieszać i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto chlebowe:
cały zaczyn
450 g maki żytniej typ 720
15 g soli
ok. 300-350 g wody
75 g aktywnego zakwasu żytniego
350 g mąki żytniej typ 2000
300 g wody
Składniki wymieszać i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto chlebowe:
cały zaczyn
450 g maki żytniej typ 720
15 g soli
ok. 300-350 g wody
100 g musztardy, najlepiej domowej
Wszystkie składniki wymieszać do połączenia, zostawić na 30-40 minut.
Ciasto przełożyć do foremki, wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami i zostawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piec 15 minut w temperaturze 240 st. C, a następnie 25 minut w temperaturze 200 st. C.
Wszystkie składniki wymieszać do połączenia, zostawić na 30-40 minut.
Ciasto przełożyć do foremki, wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami i zostawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piec 15 minut w temperaturze 240 st. C, a następnie 25 minut w temperaturze 200 st. C.
Jak na chleby na zakwasie, jest to dość szybki i prosty przepis.
/zdjęcia autorstwa mojej siostry/
/zdjęcia autorstwa mojej siostry/
W poszukiwaniu SlowLife
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!