Ciastka owsiane z bananem i gorzką czekoladą
vote now
Jeśli szukacie pomysły na pyszną, zdrową przekąskę, która nie wymaga spędzenia długiego czasu w kuchni to zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem.
Idealna propozycja kiedy macie ochotę na coś słodkiego między posiłkami. Ciasteczka są bardzo sycące i bogate w błonnik. Polecam!!
Ciastka owsiane z bananem i gorzką czekoladą
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych0,5 szklanki płatków owsianych górskich1/3 szklanki wiórków kokosowych2 łyżki siemienia lnianego3 łyżki mąki migdałowej4 łyżki otrębów owsianych2 łyżki oleju rzepakowego3-4 łyżki miodu1 banan1 łyżeczka sody40 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Płatki owsiane błyskawiczne mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Banana rozdrabniamy widelcem lub za pomocą blendera na papkę. Pozostałe składniki przekładamy do miski. Zagniatamy masę rękami do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 4 cm. Przekładamy na blachę i spłaszczamy, aby uzyskać kształt ciastka.
Najlepiej zmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej się kleiła.
Pieczemy około 15-17 minut w 160 stopniach, ciasteczka mają mieć lekko złotawy kolor.
Mania Gotowania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!