Ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami
vote now
Przepis na to ciasto znalazłam u Gosi na blogu codojedzenia.pl
Zawiera w sobie cukinię i sezonowe owoce - jagody, wszystko to bardzo lubię, a ciasto było naprawdę pyszne :)
Składniki :
500 ml utartej cukinii - u mnie było to 30 dag400 ml mąki tortowej, wagowo było to 25 dag10 dag czekolady gorzkiej4 łyżki kakao2 jajka125 ml oleju rzepakowego200 ml cukru- można mniejpo łyżeczce sodki i kardamonu, zamiast kardamonu można dać cynamon200 ml jagód, u mnie to było 14 dag
Przygotowanie :
Jajka utrzeć dokładnie z cukrem, szczyptą soli, wlać olej - utrzeć razemMąkę, kakao, kardamon i sodkę wymieszać razem w osobnej miseczceObraną cukinie zetrzeć na tarce o średnich oczkach, czekoladę pokroić dość drobnoDo masy jajecznej dodawać na przemian olej i cukinię oraz stopniowo mąkę z dodatkami - dokładnie ucieraćNa koniec dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać łyżką potem wsypać jagody, ponownie wymieszać łyżkąPrzełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki podłużnej o wymiarach 15 x 28 cm lub okrągłej o średnicy 24 cmPiec w termoobiegu w 160 stopniach lub w 175 *C bez termoobiegu przez około 50 min.
Polecam tez jagodowy placek z kruszonką
Proste Potrawy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!