Czekoladowo-dyniowe ciasto z kremem typu philadelphia
vote now
Przepis na czekoladowo-dyniowe ciasto z kremem z serka philadelphia, który można zastąpić serkiem typu almette. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, ale zwarte. Idealne na halloween :) Można różnie udekorować :) Dosyć proste w wykonaniu, a efekt naprawdę pyszny.
fot. Justyna Wójcik
Składniki w temp.pokojowej na ciasto (1 blat, ale można zrobić podwójnie, albo potrójnie)
3/4 szklanki mąki1/3 szklanki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 opakowania przyprawy do piernika (można zrobić własną mieszankę korzenną)1/4 szklanki kefiru lub maślanki0,5 szklanki puree z dyni0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka olejku waniliowego 80 g masła0,5 szklanki cukru pudru2 jajka
Składniki na krem (temp. lodówkowa, oprócz masła, które powinno być w pokojowej) - ja robię na jeden blat, podwójny krem
opakowanie serka typu philadelphia lub almette (200 g)55 g masła1 łyżeczka olejku waniliowegoskórka z 2 pomarańczy lub 2 łyżeczki olejku pomarańczowego1-1,5 szkl. cukru pudru, według gustuopcjonalnie: odrobina pomarańczowego barwnika
fot. Justyna Wójcik
Przygotowanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę i przyprawę. W drugim naczyniu mieszamy maślankę, puree z dyni i wanilię. W misie miksera ucieramy masło z cukrem do lekkości i puszystości. Dodajemy jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie ucierając.
Do masy maślanej dodajemy naprzemiennie suche składniki i mokre, rozdzielone na 3 tury. Krótko mieszamy.
Tortownicę (moja o średnicy 23 cm) wykładamy na spodzie papierem, po czym wykładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 20-30 minut w 180 st., do suchego patyczka. Studzimy najpierw w formie, a później na kratce.
Ser miksujemy z masłem, wanilią i pomarańczą. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód i chłodzimy. Można opcjonalnie posypać kakaem przed podaniem.
Justynka w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!