Falafele z dynią
vote now
Składniki:1/2 szkl. suchej ciecierzycy
300g dyni hokkaido (waga po wydrążeniu i obraniu ze skórki)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
szczypta kminku mielonego
2 łyżki mąki z ciecierzycy
olej do smażenia
Ciecierzycę namaczamy przez noc, następnego dnia odcedzamy i rozdrabniamy w malakserzeDodajemy pokrojoną w kostkę dynię, cebulę oraz czosnek, miksujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą dostatecznie rozdrobnioneDodajemy przyprawy oraz mąkę z ciecierzycy, dokładnie mieszamyPowstałą masę przekładamy do lodówki na przynajmniej 30 minutW garnku o grubym dnie lub patelni rozgrzewamy olej (na wysokość ok. 3-4cm)Z masy formujemy kuleczki i smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim palniku do momentu aż falafelki będą złotePodajemy z ulubionymi sosami, świeżymi warzywami i chlebkiem pita.
MniuMniu - Kuchnia Wegańska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!