Hummus dyniowy z pieczonym czosnkiem
vote now
Hummus klasyczny to jedna z moich ulubionych przekąsek. Uwielbiam go jeść z warzywami -świeżymi i pieczonymi, ze świeżo wypiekanymi pitami, czy krakersami. Tak samo mam z dynią. Po prostu ją uwielbiam, w każdej postaci. Nie może być więc nic lepszego od połączenia hummusu z dynią! I to nie byle jakiego połączenia, bo do przepysznego duetu dołącza pieczony czosnek, który smakuje i pachnie zupełnie inaczej niż surowy. Bez obaw zatem, takim hummusem do woli możemy smarować kanapki do szkoły, czy pracy :) Hummus w jesiennej odsłonie.
Składniki:1 szkl. suchej ciecierzycy
1 gałązka rozmarynu
kilogramowa dynia hokkaido
1 główka czosnku
2 łyżki pasty sezamowej
3 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
zimna woda
oliwa extra virgin
Ciecierzycę moczymy przez noc, a następnego dnia gotujemy z gałązką rozmarynu w nieosolonej wodzie do miękkości. StudzimyDyńkę hokkaido przekrawamy na pół, wydrążamy z pestek i następnie każdą połowę dzielimy na ćwiartki. Umieszczamy na blaszce do pieczeniaGłówkę czosnku lekko odcinamy od góry, smarujemy odrobiną oliwy i również umieszczamy na blaszceDynię i czosnek pieczemy do miękkości w 220C, czyli przez jakieś 15 minut. StudzimyPrzy pomocy łyżki z każdej cząstki dyni wyjmujemy miękki miąższ, pozostawiając skórkę. Z główki czosnku delikatnie wyjmujemy upieczone ząbki.Ostudzoną ciecierzycę umieszczamy w blenderze, miksujemy do momentu aż będzie rozdrobniona. Dodajemy dyniowe puree, czosnek, pastę sezamową oraz sok z cytryny. MiksujemyCały czas miksując dodajemy odrobinę wody i sporą ilość oliwy, tak aby uzyskać gładki kremHummus przekładamy do szklanego naczynia, wygładzamy i polewamy odrobiną oliwy. Podajemy ze świeżymi warzywami lub ulubionym pieczywemPrzechowujemy w lodówce do 3-4 dni w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
MniuMniu - Kuchnia Wegańska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!