Karpatka z jeżynami
vote now
Nie wiedziałam co upiec, wahałam się pomiędzy sernikiem a karpatką i zwyciężyła karpatka, a że na działce mam krzaki jeżyny to je wykorzystałam.
Karpatka z jeżynami
Składniki:
ciasto: szklanka wody
150 g margaryny
szklanka mąki
5 jaj
szczypta proszku do pieczenia
Masa: 1 budyń waniliowy z cukrem
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki cukru
kostka margaryny
szklanka jeżyn
Ciasto: wlewamy wodę do garnuszka, podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy margarynę, powinna się rozpuścić, następnie wsypujemy szklankę mąki i mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Pozostawiamy do ostudzenia, gdy masa będzie chłodna dodajemy wbijamy pojedynczo jajka, mieszając na najwyższych obrotach.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać np. mąką. Ciasto nakładamy łyżką cienką warstwę, aby do łyżki nie przyklejało się ciasto namaczamy ją w zimnej wodzie. I tak pieczemy dwa spody w temp 170 stop. na rumiany kolor.
Masa: Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Odlewamy pół szklanki. W zimnym mleku rozrabiamy budyń. gdy mleko w garnku się zagotuje wlewamy ten zimny i gotujemy aż masa stężeje. Odstawiamy do przestudzenia. Ucieramy margarynę i po łyżce dodajemy ziny już budyń
Układamy w blaszce 1 spód, na to krem i posypujemy jeżynami, na wierzch układamy 2 spód. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Posypujemy cukrem pudrem do dekoracji.
Codzienne gotowanie u Agi
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!