Kokosanki
vote now
Pyszne kruche ciasteczka, idealne na podwieczorek przy herbacie i dla naszych milusińskich. Przepis przygotowany przez Kata Rzyna
Składniki:200 g wiórków kokosowych50 g masła3/4 szklanki cukru3 łyżki mleka 1 cukier waniliowy2 białka2 łyżeczki mąki ziemniaczanejszczypta soli, ew. cynamon Przygotowanie:
W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło ,dodajemy cukier, mleko, cukier waniliowy, sól, a na koniec wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko energicznie, następnie odstawiamy do ostudzenia.
W osobnej misce ubijamy białka. Do sztywnej już piany wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy ostudzoną masę kokosowa . Całość mieszamy łyżką.
Kokosanki formujemy lub dajemy formować pociechom łyżką lub palcami i kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 15-20 minut przy ok.170°C,aż się ładnie zarumienia.
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!