Kurczak Cayenne zapiekany z brzoskwiniami

vote now
Kurczak Cayenne zapiekany z brzoskwiniami



Moja owocowa odsłona piersi na ostro w zapiekanych brzoskwiniach.

Krótko napiszę, że palce lizać.

Podałam go z małymi ziemniakami w masełku i koperku z odrobiną cukru.


s k ł a d n i k i :

3 piersi z kurczaka

4 brzoskwinie

sól

pieprz czarny

pieprz cayenne

sok z limonki

papryka czerwona wędzona

łyżka cukru

3 łyżki masła

majeranek


w y k o n a n i e :

Piersi myjemy, suszymy.

Obsypujemy solą, pieprzem, papryką i cayenne. Skrapiamy sokiem z limonki.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej do głębokiego smażenia i smażymy na mocnym ogniu kurczaka, do momentu zamknięcia porów i ścięcia mięsa, czyli około 1 minutę z każdej strony.

W ten sposób przyrządzony kurczak jest wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, połówki brzoskwiń podsmażamy, posypując cukrem

i majerankiem.

W żaroodpornej brytwannie lub ceramicznym naczyniu, umieszczamy kurczaka i brzoskiwnie.

Skraplamy po wierzchu olejem i posypujemy majerankiem.

Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Podajemy z dowolonymi dodatkami, u mnie ziemniaczki w masełku i koperkuoraz

sałatka z selera, rukoli i pistacji.



B backtaste

Komentarze

Oceń ten przepis:




+