Malinowe cukierki - czyli jak mrozić maliny

vote now
Malinowe cukierki - czyli jak mrozić maliny

Sezon malinowy w pełni, kto z Was lubi je nie tylko latem i jesienią? Można je w różnoraki sposób przechować do zimy, by wtedy cieszyć się ich smakiem, a także właściwościami leczniczymi...
Z malin możemy zrobić nalewkę, zasypać cukrem i zamknąć w słoiczku, lub zrobić sok malinowy...ale również możemy je zamrozić.
Tak przechowywane owoce, znajdą wielorakie zastosowanie - do koktajli, kremów, ciast, babeczek lub jako cukierki malinowe - te ostatnie są ulubionymi dziewczynek. Jak je zrobić? wystarczy zamrozić maliny :)

Malinowe cukierki - czyli jak mrozić malinyPotrzebujemy:

malinypojemnik który można włożyć do zamrażalnika ( ja użyłam prostokątnej balszki do ciasta, która mieści się na półce zamrażarki)woreczki do zamrażania

Malin nie myjemy!!! Zebrane lub kupione świeżo maliny wysypujemy w naczyniu przeznaczonym do zamrażania. Rozsypujemy je równomiernie, tak by jak najmniej maliny stykały się ze sobą. Wkładamy do zamrażarki - na płasko, nie pod katem gdyż maliny się zsuną i połączą w dużą bryłę. Czas zamrażania jest szybki - moje wyciągnęłam po 2,5 godziny.


Zamrożone maliny - cukierki malinowe możemy zjeść lub przesypać do woreczków i ponownie włożyć do zamrażarki, by tam doczekały zimy. Tak zamrożone maliny nie połączą się w jedna wielką bryłę i w każdym momencie możemy wyciągnąć akurat tyle ile nam jest potrzebne, nawet tylko 1 malinkę :)

O o tym co w życiu...

Komentarze

Oceń ten przepis:




+