Mega muffiny czekoladowe

vote now
Mega muffiny czekoladowe


Wielkie, mega czekoladowe, z płynnymi kawałkami czekolady babeczki, a raczej baby. Delikatnie wilgotne i jednocześnie lekko kruche. Przy takich babeczkach ślinka leci, a oczy błyszczą z radości.

Składniki Ciasto:2 jaja160 g cukrucukier waniliowy 125 g roztopionego masła300 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody 40 g kakao250 ml mlekaDodatkowo:100 g gorzkiej czekolady (może być też mleczna lub biała)Sposób przygotowaniaJajaucieramy z cukremna puszystą masę. Dodajemy roztopione masłoi mieszamy.Mąkęmieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Przesiewamy do ubitych jajek. Delikatnie mieszamy dodając stopniowo mleko.Na końcu dodajemy pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę, mieszamy.Ciasto przekładamy do foremki na duże muffiny wyłożonej papierem do pieczenia. Formę napełniamy do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25-30 min.w temp. 180°C.Babeczki możemy polać polewą lub ozdobić kremem.Smacznego!

T teczka kucharska

Komentarze

Oceń ten przepis:




+