Muszle nadziewane grillowanymi warzywami i mozzarellą w sosie pomidorowym

vote now
Muszle nadziewane grillowanymi warzywami i mozzarellą w sosie pomidorowym

Muszle nadziewane grillowanymi warzywami
i mozzarellą w sosie pomidorowym,
czyli pysznie i kolorowe danie w stylu włoskim.



Inspiracją do zrobienia tego dania był przepis na to danie z bloga Kwestia Smaku, ale trochę go zmodyfikowałam i Wam teraz prezentuję. Danie jest nie tylko kolorowe, ale też pyszne! Polecam!


Potrzebne składniki:
12 muszli makaronowych1/2 cukinii1/2 papryki żółtej1 mała młoda cebula 5 grillowanych suszonych pomidorów1/2 mozzarellioliwa extra vergine3 listki bazylii1/2 łyżeczki suszonego oregano 4 pomidorki koktajlowepieprzsól Sos:500 ml Pomidorów przetartych (albo Pomidory w puszcze)5 listków świeżej bazylii5 listków świeżego oregano1/2 łyżeczki suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonej bazyliipieprzsól
Na początku, cukinię pokroiłam w plastry, paprykę w paski, a cebulę w krążki. Na patelni grillowej ułożyłam cukinię, paprykę oraz cebulę i warzywa
grillowałam około 20 minut, aż zmiękły i dostały charakterystycznych czarnych pręg. W między czasie, makaron muszle gotowałam w osolonej wodzie 13 minut. Kiedy warzywa były już ugrillowane to pokroiłam je na mniejsze kawałki w paski. Grillowane pomidory także pokroiłam w wąskie paski. Warzywa posypałam oregano oraz świeżą bazylią i solą oraz pieprzem. Dodałam pokrojoną w małą kostkę mozzarellę i całość polałam 1 łyżką oliwy extra vergine oraz 1 łyżką oliwy z pomidorów grillowanych. Farsz wymieszałam. Sos zrobiłam z przetartych pomidorów oraz świeżej bazyli oraz oregano i suszonych tych samych ziół. Sos lekko podgrzałam i doprawiłam solą i pieprzem. Formę 18x18 cm wylałam tak 2/3 sosu pomidorowego. Makaron muszle wypełniłam farszem i ułożyłam w formie. powierzchnie między muszlami wypełniłam połówkami pomidorków koktajlowych i resztą sosu. Muszle z farszem polałam łyżką oliwy extra vergine. Całość zapiekałam 20 minut w piecu nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!

K Kolorowa Kuchnia Magdy

Komentarze

Oceń ten przepis:




+