Napalksoczja lościowata (Nopalxochia phyllanthoides)

vote now
Napalksoczja lościowata (Nopalxochia phyllanthoides)

Kiedyś miałam, takiego pięknie kwitnącego sukulenciaka o dość intensywnie czerwonych kwiatach, ale niestety "umarł" mi :( Jakby ktoś miał to chętnie przygarnę szczapkę ! :)

Ten pochodzący z Meksyku, rosnący na drzewach kaktus jest łatwy w hodowli. Ma niezgrabne, wiotkie i spłaszczone łodygi, ponacina wzdłuż krawędzi. Rosną one dość niedbale i potrzebują podpory. Roślinę można też sadzić w wiszącym koszu. Stare łodygi należy oddzielać od reszty.

Temperatura:Zanim zakwitnie, potrzebuje okresu wypoczynku przez około 8-12 tygodni, podczas których idealną temperaturą jest 10-13 stopni C. Rezultatem zbytniego ciepła będzie brak kwiatów. Zimą roślina toleruje sporadyczne niskie temperatury (do 6 stopni C). Jednak najlepsze do rozwoju jest 16-21 stopni C.
Nasłonecznienie:Jasne i niebezpośrednie, przefiltrowane w okresie spoczynku.
PodlewaniePodlewamy letnią, odwapnioną wodą, Podczas wzrostu kompost musi być stale nawilżony - podlewamy obficie za każdym razem, gdy wysycha. Od września do grudnia podajemy tylko tyle wody, by uchronić liście przed marszczeniem.
Wilgotność:Toleruje niski poziom wilgoci tak długo, jak temperatura nie jest wysoka. Korzystne jest spryskiwanie wodą w okresie kwitnienia. Nie moczymy kwiatów!
Nawożenie:Dożywiamy co miesiąc podczas wzrostu (styczeń- sierpień). W pozostałym okresie nie nawozimy.
Przesadzanie:Młode okazy przesadzamy na wiosnę, pod koniec okresu spoczynku, do kompostu torfowego. Dojrzałe rośliny w doniczkach należy przesadzić co trzy lata, do odwapnionego kompostu iglastego. Można również wykorzystać kompost do kaktusów, dodając piasku dla polepszenia drenażu.
Rozmnażanie:Sadzonki pobieramy na wiosnę lub po kwitnieniu. Łamiemy łodygę w miejscu złączenia i pozostawiamy do wyschnięci a na dwa dni. Wkładamy do piasku, mieszanki 1 do 1 piasku i torfu lub piaskowego kompostu. Trzymamy wilgotne w cieple i cieniu, aż sadzonki się ukorzenią.

Źródło: Encyklopedia roślin


Pozdrawiam Kasieńka

D Dietetyk Blog

Komentarze

Oceń ten przepis:




+