Pizza 4 pory roku
vote now
Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Składniki na 4 pizze
Ciasto:
500g białej mąki chlebowej2 opakowania suchych drożdży (14g)½ łyżeczki soli2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki:
750g sosu pomidorowego 2 łyżeczki oregano2 czerwone papryki 16 plastrów sera mozarella do pizzy4 duże pieczarki2 łyżki oliwy z oliwek8 filecików anchois12 dużych plasterków pikantnego salami2 łyżki kaparówmały słoiczek marynowanych karczochów12 czarnych oliwekświeżo mielony pieprzsól Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól i oliwę z oliwek i 180ml letniej wody, wszystko wymieszać. Ugniatać na posypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego ciasta (ja wyręczam się robotem). Z ciasta uformować 4 kule lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Papryki posmarować olejem, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne, pokroić paprykę w paski.
Włożyć do piekanrnika blachę na której będzie piekła sie pizza. Rozwałkować ciasto na płaski placek, przełożyć rozwałkowane ciasto na rozgrzaną i posypaną lekko mąką blachę. Piec w piekarniku przez okolo 10 minut. W tym czasie przygotować pozostałe składniki; pieczarki pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miseczki skropić łyżką oleju, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem,wymieszać. Następnie wyjać podpieczone ciasto, posmarować sosem pomidorowym, na każdej pizzy położyć 4 plastry mozarelli, następnie na ¼ pizzy położyć pieczarki, na kolejnej ćwiartce położyć paprykę i fileciki anchovy, na kolejnej ćwiartce oliwki i karczochy a na ostatniej salami i kapary. Pizze wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.
Co siedzi w garnku ?
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!