Pizza
vote now
Uwielbiam, gdy w domu unosi się mieszanka zapachów ciasta drożdżowego, oregano i pieczonych pomidorów. Dlatego domowa pizza dosyć często gości na naszym stole. Ciasto zawsze się udaje, można wykorzystać je zarówno do pizzy na grubym, jak i na cienkim, a dobór reszty składników zależy już tylko i wyłącznie od Waszej fantazji :)
Składniki (na 3 średnie pizze):
* na ciasto:
pół kg mąki pszennej (lub 400 g pszennej i 100 g żytniej razowej)jedno opakowanie drożdży suszonychłyżeczka solipół łyżeczki cukru250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 2 łyżki oleju rzepakowego* dodatki:
- na sos:
puszka pomidorów2 łyżeczki koncentratu pomidorowegogarść świeżych liści bazyliiłyżeczka oreganopół łyżeczki soliszczypta pieprzupół łyżeczki słodkiej paprykiszczypta ostrej papryki- na sos:
- na wierzch:
10 pieczarek pokrojonych w plasterkijedna papryka pokrojona w kostkękula mozzarelli pokrojona w półplasterki10 plastrów sera gouda10 plastrów szynki, pokrojonych w kwadracikijedna cebula, pokrojona w kosteczkęPrzygotowanie:
Drożdże wymieszałam z wodą, cukrem i łyżką mąki i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie do mąki wymieszanej z solą dodałam powstały zaczyn i dokładnie wyrobiłam na elastyczne ciasto. Uformowałam kulę i wysmarowałam ją olejem. Odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (im dłużej będzie rosło, tym grubsza będzie pizza - jeśli chcecie zrobić pizzę na cienkim najpierw przygotujcie dodatki, dopiero potem ciasto i nie odstawiajcie go do wrośnięcia).Wszystkie składniki sosu zblendowałam.Gdy ciasto wyrosło podzieliłam je na 3 części i rozwałkowałam dosyć cienko. Powstałe okrągłe blaty rozłożyłam na blaszki, wysmarowałam sosem i ułożyłam dodatki - najpierw mozzarellę, potem cebulę, szynkę, paprykę, pieczarki i plastry żółtego sera.Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Kulinarny Pamiętnik Pani M.
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!