Pizza fromaggio - pięć serów

vote now
Pizza fromaggio - pięć serów



Kolejna propozycja na pizzę na bazie naszego ulubionego ciasta (klik). Dzisiaj w wersji z serami... nie tylko czterema jak w quattro - a pięcioma :) Może więc to pizza cinque :) Możecie użyć zaproponowanych przeze mnie lub swoich ulubionych. Pizza wychodzi fenomenalna. Dzieci były zachwycone, a pierwszą blaszkę pochłonęły zanim zdążyłam wszystko nakryć do stołu ;) Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej chlebowej typ 6502 łyżki semoliny (polecam tą ze sklepu smakipoludnia24.pl)7g suszonych drożdży2/3 łyżeczki soli1 łyżka cukru320ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.

Składniki na sos:500g przecieru pomidorowego1-2 przeciśnięte ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka miodu1 łyżeczka oregano1/2 łyżeczki soliWszystkie składniki wymieszać i podgrzewać ok. 10-12 minut do zgęstnienia i odparowania.

ponadto:
200g sera żółtego tartego
150g sera mozarella
100g sera z błękitną pleśnią
200g sera cammembert
60g sera topionego
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni (góra -dół).
Ciasto podzielić na dwie części (wychodzą z niego bowiem dwie pizze wielkości blaszki z wyposażenia piekarnika).
Ciasto rozciągnąć na wielkość blaszki. Brzegi podwinąć. Posmarować ciasto sosem i posypać żółtym serem, następnie tartą mozzarellą a potem wyłożyć kolejne sery pokrojone w kawałki. Wierzch delikatnie obsypać posiekaną zieloną cebulką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Posypać rukolą i podawać z oliwą.
Smacznego :)



M moje pasje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+