Pizza na cieniutkim cieście z sosem pomidorowym i salami
vote now
To ostatni nasz hit. Zakochałam się w tym cieście z przepisu Jamiego Olivera. Jest idealne. Cieniuteńkie, delikatne - dokładnie takie jak być powinno. Znalazłam go na stronie Every Cake You Bake. Z podanych proporcji wyjdą Wam dwie duże pizze. Dzisiaj w wersji z salami, oliwkami i rukolą. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki na ciasto:500g mąki pszennej chlebowej typ 6502 łyżki semoliny (polecam tą ze sklepu smakipoludnia24.pl)7g suszonych drożdży2/3 łyżeczki soli1 łyżka cukru320ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Składniki na sos:500g przecieru pomidorowego1-2 przeciśnięte ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka miodu1 łyżeczka oregano1/2 łyżeczki soliWszystkie składniki wymieszać i podgrzewać ok. 10-12 minut do zgęstnienia i odparowania.
ponadto:300g sera żółtego tartegosalami w plastrach1 cebulaoliwki lub kapary1/4 papryki czerwonejrukolaoliwa z oliwek do podaia Piekarnik rozgrzać do 230 stopni (góra -dół).
Ciasto podzielić na dwie części (wychodzą z niego bowiem dwie pizze wielkości blaszki z wyposażenia piekarnika).
Ciasto rozciągnąć na wielkość blaszki. Brzegi podwinąć. Posmarować ciasto sosem i posypać żółtym serem. Wyłożyć pokrojoną w krążki cebulę, oliwki, paprykę i salami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Posypać rukolą i podawać z oliwą.
Smacznego :)
Składniki na ciasto:500g mąki pszennej chlebowej typ 6502 łyżki semoliny (polecam tą ze sklepu smakipoludnia24.pl)7g suszonych drożdży2/3 łyżeczki soli1 łyżka cukru320ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Składniki na sos:500g przecieru pomidorowego1-2 przeciśnięte ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka miodu1 łyżeczka oregano1/2 łyżeczki soliWszystkie składniki wymieszać i podgrzewać ok. 10-12 minut do zgęstnienia i odparowania.
ponadto:300g sera żółtego tartegosalami w plastrach1 cebulaoliwki lub kapary1/4 papryki czerwonejrukolaoliwa z oliwek do podaia Piekarnik rozgrzać do 230 stopni (góra -dół).
Ciasto podzielić na dwie części (wychodzą z niego bowiem dwie pizze wielkości blaszki z wyposażenia piekarnika).
Ciasto rozciągnąć na wielkość blaszki. Brzegi podwinąć. Posmarować ciasto sosem i posypać żółtym serem. Wyłożyć pokrojoną w krążki cebulę, oliwki, paprykę i salami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Posypać rukolą i podawać z oliwą.
Smacznego :)
moje pasje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!