Pizza na cienkim cieście z suszonymi pomidorami i oliwkami
vote now
Pizza taka jak lubię. Cienkie, kruche ciasto z ulubionymi składnikami.
Specjalne wydanie dla mnie.
Mniam :) no i obowiązkowo do popicia szklanka zimnego piwka :)
Składniki na ciasto: ( dwie duże blaszki )
400g mąki tortowej + 2 łyżki do podsypania30g drożdży200 ml. letniej przegotowanej wody0,5 łyżeczki soli2 łyżki oliwy Składniki na sos:
1 puszka pomidorów bez skórki2 ząbki czosnku2 łyżka oliwy1 łyżeczka ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki bazylii Dodatkowo:30dag salami20dag sera żółtego1 mały słoiczek suszonych pomidorówOliwki czarne Przygotowanie:W małym rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty czosnek, pomidory i zioła. Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 20 min. ( sos powinien zgęstnieć )Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokruszone drożdże, sól i wodę. Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść w jednolitą kulkę i wyrabiać przez przynajmniej 10 min. do uzyskania jednolitego, gładkiego, mięciutkiego jak na pierogi ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięci ( na 30 min.) w ciepłe miejsce.Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Do połówki ciasta dodajemy łyżkę oliwy i jeszcze raz razem zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki blat. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, smarujemy częścią przygotowanego sosu pomidorowego i układamy na nim nasze składniki. Pizze pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku i pieczemy przez 15 min. Podajemy z resztą przygotowanego sosu. MOJE GOTOWANIE
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!