Pizza z oscypkiem

vote now
Pizza z oscypkiem

Wakacje w górach już za mną, niestety. Z wyjazdu zostało mi jeszcze trochę oscypka ;) Serek bardzo lubię, ale zjadłam go już tyle, że po prostu troszkę się przejadł. Wykombinowałam więc pizzę z jego dodatkiem ;)
Polecam, bo ser nadaje fajny smak takiej pizzy :)
Przepis na ciasto do pizzy już znalazł się kiedyś na blogu, ale zamieszczam ponownie. Ciasto jest bardzo fajne i zawsze mi się udaje. Myślę, że jest godne polecenia, jak dotąd nie znalazłam lepszego, robionego w domu ( chyba, że kiedyś wykradnę przepis z Pizza Hut :P )
SMACZNEGO! :)
Składniki:
Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki wody 2 dag drożdży2 łyżki oliwyłyżeczka cukrułyżeczka soliSos:250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowegopo łyżeczce: bazylii, oregano, tymiankuPozostałe składniki:połówka czerwonej papryki8 plasterków oscypka10 plasterków salami100g startego żółtego sera (zwykłego lub mozzarelli)ogórek kiszonymała cebula10 sztuk pieczarekprzyprawa do pizzyolej do posmarowania formy Wykonanie:Ciasto:Do kubeczka wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy- mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody.
Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Sos:Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.

Paprykę kroimy na mniejsze części. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju. Cebulę kroimy w piórka, salami na mniejsze kawałki.

Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (lub do maksymalnie możliwej temperatury). Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem, rozciągamy tak aby miało 0,5cm grubości. Smarujemy sosem, posypujemy startym serem, układamy pozostałe składniki i posypujemy przyprawą do pizzy.
Pieczemy 10-15 minut w temp 275 stopni. W przypadku niższej temperatury możemy zaglądać do piekarnika i piec dotąd aż ciasto będzie zarumienione.
C Czerwona Porzeczka

Komentarze

Oceń ten przepis:




+