ROLADA MALINOWA

vote now
ROLADA MALINOWA



Pierwszy raz zetknęłam się z roladą w cukierni "Kasia" w Świdnicy, kiedy byłam małą dziewczynką.

To było coś wspaniałego, już wtedy wiedziałam, że kiedyś nauczę się piec i będę miała własną wersje tego ciasta.

Dużo malin, krem z likierem malinowym i musem z malin, delikatny cieniutki biszkopt i puder.

Tak mało mi brakuje do szczęścia.




s k ł a d n i k i :

3 jaja

1/2 szklanki mąki tortowej

1/3 szklanki cukru

esencja waniliowa

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka zimnej wody


400 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru

250 g malin

2 łyżki likieru malinowego


w y k o n a n i e :

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C bez termoobiegu.

Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy powoli cukier i miksujemy.

Żółtka mieszamy z łyżką zimnej wody, powoli dodajemy do ubitych białek.

Mieszamy drewnianą łyżką.

Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia.

Na bardzo dużą blaszkę, ja użyłam blaszki do piekarnika, wykładamy na papier do pieczenia ciasto,

wyrównując tworząc duży prostokąt.

Pieczemy cienki biszkopt około 18-20 minut.

Ściereczke posypujemy cukrem pudrem, umieszczamy na niej biszkopt i rolujemy, zamykając ciasto w środku. Studzimy w ściereczce.

Ubijamy śmietankę z cukrem.

Maliny lekko rozbijamy widelcem i dodajemy do ubijającej się śmietanki, miksujemy krótko, aby pozostały małe cząstki owoców w kremie.

Dolewamy likier i mieszamy.

Odwijamy roladę, smarujemy kremem, układamy całe maliny i zawijamy roladę.

Całość zawijamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



B backtaste

Komentarze

Oceń ten przepis:




+