Sos kurkowy

vote now
Sos kurkowy


Weekendowe grzybobranie zakończyło się wielkim sukcesem:- ) Trzy koszyki pełne okazałych podgrzybków, kozaków i kurek. W tym roku Juniora okropnie wkręciło szukanie i zbieranie grzybów. Z miną znawcy opowiada z przejęciem i tłumaczy jakie grzyby można zbierać, które są trujące i jak nie pomylić kurki z lisówką. Ze znalezionych kurek zrobiłam pyszny sos śmietanowy, który zjedliśmy po prostu z ziemniakami. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie, sos będzie świetnie smakował z chlebem, makaronem czy kaszą.
Składniki:

300 g kurek1 mała cebulka1 ząbek czosnku2 łyżki masła klarowanego2 łyżki oliwy extra vergine100 ml śmietany 30%1 – 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki1 łyżka soku z cytrynysólświeżo zmielony pieprz
Kurki obrać, oczyścić z piasku, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Grzyby osuszyć na ściereczce, większe można podzielić na mniejsze kawałki.
Cebulę posiekać w drobna kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i oliwy i zeszklić lekko posolona cebulę i czosnek. Dodać pozostałe masło i oliwę wsypać kurki i smażyć na średnim ogniu 4 – 5 minut. Wlać zahartowana śmietanę, wymieszać i gotować 3 – 4 minuty aż sos się zagęści. Sos doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Sos kurkowy podawać z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, chlebem, makaronem, kaszą.


Smacznego:- )
Jeśli lubicie leśne grzyby koniecznie zerknijcie na podobne przepisy
Risotto z grzybami
Zabielana zupa z leśnych grzybów
Zupa grzybowa z mleczna pianką
Klopsy z grzybami z piekarnika
Zupa borowikowa z rakami
Kapusta z grzybami


G Gdy w brzuchu burczy...

Komentarze

Oceń ten przepis:




+