Sos słodko- kwaśny

vote now
Sos słodko- kwaśny

Jeśli lubicie sosy do makaronu musicie koniecznie go wypróbować. Cukinia fajnie komponuje się z pomidorami i papryką, a do tego jej żółty kolor będzie przypominał Wam o ciepłym lecie ;)
Przepis pochodzi ze strony In My Coffee Kitchen, zmniejszyłam proporcje o połowę. Dodałam też swoje modyfikacje.
Z tej porcji wyszło mi 5 słoików po około 300ml.
Składniki:
0,5kg czerwonej papryki0,5kg cebuli1,5kg cukinii (ja użyłam żółtej)2 słoiczki koncentratu pomidorowego- ja zamiast koncentratu użyłam 6 wazowych łyżek przecieru pomidorowego własnej roboty 3/4 szklanki octu (ja dałam ciut mniej)250g cukrupół łyżki słodkiej papryki w proszkupół łyżki ostrej papryki w proszkupół łyżki currysól, pieprzpół łyżki suszonej bazylii Wykonanie:Cukinię kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka, mieszamy razem i zasypujemy 1,5 łyżki soli. Odstawiamy na noc. Następnego dnia z octu i cukru gotujemy zalewę. Nadmiar wody odsączamy z warzyw, wkładamy je do garnka i zalewamy gorącą zalewą. Dodajemy koncentrat i przyprawy, dusimy 40-50 minut. Gorący sos nakładamy do słoików. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut.

GOTOWE!:) Warzywa psiankowate 2014
C Czerwona Porzeczka

Komentarze

Oceń ten przepis:




+