Tarta z grzybami leśnymi
vote now
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad.
Składniki:- 400 g leśnych grzybów, takie jakie akurat mamy
- 2 cebule
sos:- 200 ml śmietany 18 %
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 15 dag sera
ciasto:- 150 g margaryny
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Przygotowanie:Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty, nakłuwamy gęsto widelcem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki zalewamy woda, dodajemy obraną 1 cebulę i gotujemy około 30 minut. Grzyby odsączamy, wyrzucamy cebulę. Druga cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, łączymy z cebulką podsmażoną, wykładamy na podpieczone ciasto.
Sos: śmietanę łączymy z jajkami, posypujemy solą, pieprzem i startą połową sera na mniejszych oczkach, wylewamy na grzyby, resztę sera ścieramy na wierzch tarty. Pieczemy, około 40-50 minut.
Na wierzch posypałam szczypiorek. Smacznego...
Składniki:- 400 g leśnych grzybów, takie jakie akurat mamy
- 2 cebule
sos:- 200 ml śmietany 18 %
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 15 dag sera
ciasto:- 150 g margaryny
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Przygotowanie:Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty, nakłuwamy gęsto widelcem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki zalewamy woda, dodajemy obraną 1 cebulę i gotujemy około 30 minut. Grzyby odsączamy, wyrzucamy cebulę. Druga cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, łączymy z cebulką podsmażoną, wykładamy na podpieczone ciasto.
Sos: śmietanę łączymy z jajkami, posypujemy solą, pieprzem i startą połową sera na mniejszych oczkach, wylewamy na grzyby, resztę sera ścieramy na wierzch tarty. Pieczemy, około 40-50 minut.
Na wierzch posypałam szczypiorek. Smacznego...
moje przepisy - ania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!