WEGAŃSKA SZARLOTKA (BEZ PIECZENIA)

vote now
WEGAŃSKA SZARLOTKA (BEZ PIECZENIA)

VEGAN APPLE PIE (NO BAKE)
Naszła mnie ochota na szarlotkę i postanowiłam stworzyć jej nową, zdrowszą, odmienioną wersję. Miało być prosto i bardzo smacznie. Do przygotowania bazy na "ciasto" wykorzystałam mix płatków owsianych i słodkie daktyle, dodałam również karob, który nadał całości słodkiego karmelowego posmaku. Do tego świeże jabłka z cynamonem w środku i ciasto gotowe. Banalnie proste a przy tym bardzo smaczne. I jak dla mnie, pieczona szarlotka czy jabłecznik idą na dłuższą odstawkę ;)

Vegan apple pie (no bake)Ciasto jest idealnym, lekkim deserem, ale sprawdzi się również jako zdrowa przekąska czy drugie śniadanie. Polecam

Vegan apple pie (no bake)A jabłek do ciasta czasem nawet nie trzeba kupować, obficie obrośnięte dzikie jabłonie można znaleźć w wielu zaskakujących miejscach.

Vegan apple pie (no bake)SKŁADNIKI (kwadratowa forma 18x18cm, 9 kawałków):

1 szklanka mąki owsianej *1 szklanka suszonych daktyli (ok. 15 sztuk)6 łyżeczek karobu w proszku2 łyżki oleju kokosowego2 duże jabłka (użyłam odmiany "Antonówka")1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki ksylitolu (lub brązowego cukru)odrobina soku z cytryny
* Aby przygotować mąkę owsianą, wystarczy wrzucić płatki do młynka do kawy i zmiksować. Można wykorzystać mix płatków (płatki owsiane,orkiszowe,żytnie,jęczmienne) lub tylko owsiane. Do uzyskania 1 szklanki mąki potrzebne nam będzie ok. 1,5 szklanki płatków.

Vegan apple pie (no bake)
PRZYGOTOWANIE:Mąkę owsianą, daktyle, karob, olej kokosowy wrzucamy do blendera i miksujemy, dłuższą chwilę, aż masa stanie się odrobinę lepka, a daktyle będą dokładnie zmielone.

Vegan apple pie (no bake)Wysypujemy ją na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą, (odsypujemy z niej 4-5 łyżek do szklanki, posłużą nam one jako kruszonka). Dokładnie rozprowadzamy nasz spód w formie, mocno go dociskając. Formę wkładamy do lodówki, na czas przygotowania pozostałych składników.

Vegan apple pie (no bake)Jabłka przygotowujemy za pomocą robota kuchennego z funkcją tarki, niestety zwykłe starcie na tarce się raczej nie sprawdzi, jabłka będą zbyt wilgotne i ciasto może zamienić się w ciapkę.
Jabłka kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy (jabłek nie trzeba obierać), wrzucamy do robota na tarkę.

Vegan apple pie (no bake)Gdy są już gotowe skrapiamy odrobiną soku z cytryny, dodajemy cynamon i ksylitol (jeśli nasze jabłka są bardzo słodkie, cukier można pominąć). Następnie jabłka rozkładamy na naszym "spodzie". Równomiernie wszystko dociskamy, posypujemy naszą "kruszonką" i wkładamy formę do lodówki na 1-2 godziny.

Vegan apple pie (no bake)Po wyjęciu z lodówki kroimy w kwadraty i serwujemy. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Vegan apple pie (no bake)
Smacznego ☺
Vegan apple pie (no bake)I had a craving for apple pie and decided to create her new, healthier, and changed version. It had to be simple and very tasty. To create the base and crumble I used a mix of oats and sweet dates, I added a little bit of carob, which gave it sweet, caramel flavor. And all of that with fresh apples and cinnamon in the middle and your cake is ready. Very easy and at the same time very tasty. And as for me, baked apple pie can dissapear for a long time now ;)

The cake makes a perfect, light dessert, but would also work as a healthy snack or breakfast.

Vegan apple pie (no bake)INGREDIENTS(square dish 18x18cm/7x7", 9 pieces of cake):

1 C oat flour *1 C dried pitted dates (about 15 pieces)6 tsp carob powder2 tbsp coconut oil2 large apples1 tsp cinnamon2 tsp xylitol (or brown sugar)splash of lemon juice

* You can use mixed oats (spelt,rye,barley oats), or just regular porridge oats. To make the flour, just put them in a coffee grinder and grind until it's done. To get 1C of flour you will need approx. 1,5 C of oats.


PREPARATION:

Put oat flour, dates, carob, coconut oil in a the blender and blend until the mixture becomes a little sticky, and the dates are finely ground.

Pour it into a square dish lined with baking paper or cling film (take out 4-5 tbsp of it, and put it in a glass/bowl, this will be our "crumble"). Thoroughly spread the base in the form and push it firmly). Now put the dish in the fridge, while you prepare the other ingredients.

Prepare the apples in a food processor with a grater function, regular grating (when using a grater) will not work here, apples will be to wet and the cake will fall apart.
Cut apples into smaller pieces, remove the seeds (no need to peel them), grate them in a foor processor.

When they are done, add few drops of lemon juice, cinnamon and xylitol (if our apples are very sweet, sugar can be omitted) and mix well. Then spread the apples on your chilled "bottom". Press them evenly. Distribute the "crumble" on top. Put the cake back in the fridge and chill for 1-2 hours.

Once removed from the refrigerator, cut it into squares and serve. Store in the fridge.

Enjoy ☺
Vegan apple pie (no bake)
F Food Porn Vegan Style

Komentarze

Oceń ten przepis:




+