Wino z winogron
vote now
Składniki na 5 l baniak
2,5 kg jasnego winogronu
1 kg cukru
pożywka do drożdży
drożdże winiarskie
ok. 1.5 l wody
Wykonanie
Rozpoczęcie pracy nad naszym winem należy pierwszej kolejności wykonanie "matki drożdżowej" poprzez przebranie winogronu i usunięcie paprochów i rozgniecenie 2 kiści winogron
i uzyskany sok bez pestek i skórek przecieranie przez sitko
przelewamy do butelki dodajemy 2 łyżeczki cukru oraz trochę drożdży i pożywki według przepisu na opakowaniu po drożdżach winiarskich oraz wlewamy pół szklanki wody i zatykamy watą odstawiamy na 24 h.
Po upływie 24 h można przystąpić do przyrządzenia wina. Pierwszym naszym zadaniem będzie przebranie i rozgniecenie winogronu podobnie jak przygotowanie matki drożdżowej.
Uzyskany sok przelewamy do balona oraz wlewamy uprzednio przygotowaną matkę drożdżową.
Przystępujemy do zrobienia syropu z cukru 0,5 kg cukru wsypujemy do miski
I zalewamy 200 ml gorącej wody i mieszamy żeby się rozpuścił.I po ostudzeniu wlewamy do naszego balona. i uzupełniamy wodą żeby było około 2/3 pojemności naszego balona.
I zatykamy korkiem z wodą.
Po upływie 3 tyg robimy pierwsze zlewanie znad osadu i dolewamy syrop z reszty cukru. I znów zatykamy korkiem i trzymamy 3 tygodnie i znowu zlewamy znad osadu robimy degustacje jak za mało cukru to znów dosładzamy syropem. i takie zlane wino trzymamy ok 6 tygodniach jak wino przestanie pracować zlewamy do butelek i dajemy w chłodne ciemne miejsce umnie zawsze tym miejscem jest piwnica;)
PYCHOTKA BLOG KULINARNY
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!