Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i warzywami
vote now
Ziemniaki i mięsoto niemalże tradycyjne połączenie i wizytówka naszej, polskiej kuchni. Ta parka z dodatkiem warzyw i paru innych składników stworzy proste, ale naprawdę smaczne danie w postaci zapiekanki. Aby ją przygotować potrzebujemy żaroodpornego naczynia, w którym będziemy zapiekać naszą potrawę. Tworząc zapiekankimożemy popuścić wodze fantazji, wymieniać dowolne składniki, używać świeżych produktów, a nawet mrożonych, jak również to doskonały sposób by pozbyć się resztek z lodówki. Polecam
Składniki dla 3-4 osób:
1 kg ziemniaków lub troszkę więcej1 cebula0,5 dag mięsa mielonego2 łyżki oleju4 ząbki czosnku1 czerwona papryka10 dag żółtego sera200 ml śmietany1 jajkoBrokułTłuszcz do wysmarowania naczynia
Przyprawy:
Sól, pieprz, (opcjonalnie koper i pietruszka)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na plastry i ugotować w osolonej wodzie. Nie dłużej niż 5 minut od zagotowania wody, bo powinny pozostać delikatnie al dente. (Jeżeli pozostały z wcześniejszego obiadu również można je zużyć). Z brokułem postępujemy dokładnie w taki sam sposób tyle, że kroimy na dość drobne różyczki. Ugotowany brokuł przecedzamy przez sitko by całkowicie odsączyć go z wody.
Cebulę pokroić w nieco grubszą kosteczkę i podsmażyć na oleju. Kiedy się zeszkli dodać mięso, drobno posiekany czosnek i podsmażyć, aż mięso straci swój surowy kolor. W między czasie myjemy paprykę, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy na paseczki, pokrojoną dodajemy do mięsa i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze 5 minut.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem. Na dnie układamy ziemniaki, na nich rozkładamy zawartość patelni, a na wierzchu rozkładamy brokuł.
Jajko rozbełtać i wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, jeśli mamy można dodać natkę pietruszki i kopru. Przygotowaną zalewą polewamy całą zapiekankę i oprószamy startym serem.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekamy około 30-35 minut, aż wierz się zezłoci. Gotową zapiekankę odstawiamy na 5-10 minut by się ścięła.
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!