Zupa soczewicowa z kapustą i suszonymi grzybkami
vote now
Wysyp grzybów! Można jeść świeże, zamrażać, suszyć, zaprawiać w occie...Warto poświęcić wolny weekend i pójść pooddychać świeżym powietrzem, a przy okazji przywieźć koszyk tych pyszności. Dzisiaj proponuję Wam przepyszną i bardzo sycącą zupę z soczewicą z dodatkiem białej kapusty i ostatnio zebranych przez tatę - grzybiarza suszonych podgrzybków.
1. Przygotowujemy bulion. Razem z warzywami gotujemy drobno pokrojoną kapustę oraz soczewicę.
2. Kiedy kapusta zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ugotowane i pokrojone drobno grzybki.
3. Cebulę szatkujemy i dusimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Całość wrzucamy do zupy.
4. Kiedy wszystko będzie miękkie doprawiamy zupę.
3 litry bulionu warzywnego (przygotowanego z włoszczyzny, ziół, liścia laurowego i ziela angielskiego)
3 małe ziemniaki
pół małej główki kapusty
pół szklanki pomarańczowej soczewicy
2 szklanki suszonych grzybów namoczonych i ugotowanych
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
pieprz, sól
olej/oliwa
1. Przygotowujemy bulion. Razem z warzywami gotujemy drobno pokrojoną kapustę oraz soczewicę.
2. Kiedy kapusta zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ugotowane i pokrojone drobno grzybki.
3. Cebulę szatkujemy i dusimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Całość wrzucamy do zupy.
4. Kiedy wszystko będzie miękkie doprawiamy zupę.
eatyourdream
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!