Falafel ze słodkich ziemniaków

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
45 min

Aby przygotować łatwy, zdrowy i obfity posiłek, wypróbuj nasze falafele ze słodkich ziemniaków! Gwarantowane wegańskie i bezglutenowe, wypełnij się białkiem roślinnym, delektując się lekko słodkimi smakami tego wyjątkowego ziemniaka. Idealny przepis na soczyste Buddha Bowl lub do skubania jako aperitif.


Składniki

4

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania35 min
  • Ugotuj słodkiego ziemniaka na parze. Aby to zrobić, obierz go (lub umyj, jeśli jest organiczny), pokrój w kostkę i umieść w parowarze na 15 minut.

    Po ugotowaniu rozgnieść widelcem.
  • W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, czosnek (obrany i drobno posiekany), kmin rzymski, natkę pietruszki (posiekaną), sok z cytryny, sól i pieprz Espelette.

    Dodaj słodkiego ziemniaka i wymieszaj, ugniatając rękami. Ciasto powinno być miękkie i lekko lepkie. W razie potrzeby dodać odrobinę wody.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.

    Uformować kulki, obtoczyć w ziarnach sezamu i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.

    Piec przez 20 minut, obracając falafele w połowie pieczenia, aby równomiernie się upiekły.
  • Teraz falafele ze słodkich ziemniaków są gotowe! Nie wahaj się podawać ich z sosem sojowym i mieszanką sałat ;-)


Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+