Falafel ze słodkich ziemniaków
zagłosuj teraz
Aby przygotować łatwy, zdrowy i obfity posiłek, wypróbuj nasze falafele ze słodkich ziemniaków! Gwarantowane wegańskie i bezglutenowe, wypełnij się białkiem roślinnym, delektując się lekko słodkimi smakami tego wyjątkowego ziemniaka. Idealny przepis na soczyste Buddha Bowl lub do skubania jako aperitif.
Składniki
4
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania35 min
- Ugotuj słodkiego ziemniaka na parze. Aby to zrobić, obierz go (lub umyj, jeśli jest organiczny), pokrój w kostkę i umieść w parowarze na 15 minut.
Po ugotowaniu rozgnieść widelcem. - W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, czosnek (obrany i drobno posiekany), kmin rzymski, natkę pietruszki (posiekaną), sok z cytryny, sól i pieprz Espelette.
Dodaj słodkiego ziemniaka i wymieszaj, ugniatając rękami. Ciasto powinno być miękkie i lekko lepkie. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. - Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Uformować kulki, obtoczyć w ziarnach sezamu i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
Piec przez 20 minut, obracając falafele w połowie pieczenia, aby równomiernie się upiekły. - Teraz falafele ze słodkich ziemniaków są gotowe! Nie wahaj się podawać ich z sosem sojowym i mieszanką sałat ;-)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!