Jak gotować komosę ryżową - porady i wskazówki
Masz już dość ryżu i makaronów? Wypróbuj komosę ryżową! To nie może być łatwiejsze do przyrządzenia! Wszystko wyjaśnimy poniżej w szczegółach naszego przepisu ↓
Składniki
Materiały
- 1 szklanka z miarką
- 1 rondel z pokrywką
- 1 sito / durszlak
- 1 kalkulator
Przygotowanie
- Umyj komosę ryżową, płucząc ją kilka razy. Doprowadź wodę do wrzenia w rondlu pod przykryciem, a następnie dodaj sól i komosę ryżową.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut.
- Przykryć i odstawić na 20 minut.
- Komosa ryżowa jest już gotowa!
Obserwacje
Jak skutecznie gotować komosę ryżową? Przeczytaj nasze najlepsze wskazówki tutaj:
➤ Zmierz objętość komosy ryżowej:
Aby ugotować komosę ryżową, należy zmierzyć objętość komosy ryżowej do ugotowania w celu określenia objętości wody potrzebnej do gotowania.
1 objętość komosy ryżowej = 1,7 objętości wody
Wsypanie 100 g komosy ryżowej do szklanki miarowej odpowiada 125 ml wody. Następnie należy pomnożyć 125 przez 1,7, aby znaleźć odpowiednią objętość wody.
Uwaga: Objętość komosy ryżowej należy mierzyć, gdy jest sucha, przed jej umyciem.
Kilka przykładów:
- Na 100 g komosy ryżowej potrzeba 212,5 ml wody (125 x 1,7).
- Na 200 g komosy ryżowej potrzeba 425 ml wody (250 x 1,7).
Umyj komosę ryżową:
Kilkukrotne umycie komosy ryżowej pod zimną bieżącą wodą usunie gorzki smak. W rzeczywistości jest on spowodowany saponiną, substancją, która otacza nasiona komosy ryżowej.
Po umyciu dobrze odsącz komosę ryżową, aby upewnić się, że używasz odpowiedniej ilości wody do gotowania!
Ugotuj komosę ryżową:
Zagotuj wodę pod przykryciem, aby nie stracić wody.
Dodaj sól po zagotowaniu wody: będziesz potrzebować 1 łyżeczki soli na 200 g komosy ryżowej (0,5 łyżeczki na 100 g).
Po wsypaniu komosy ryżowej do wody poczekaj, aż się zagotuje, a następnie włącz 10-minutowy minutnik i gotuj komosę pod przykryciem.
Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw komosę ryżową pod przykryciem na 20 minut, aby spęczniała.