Jak gotować komosę ryżową - porady i wskazówki

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
35 min

Masz już dość ryżu i makaronów? Wypróbuj komosę ryżową! To nie może być łatwiejsze do przyrządzenia! Wszystko wyjaśnimy poniżej w szczegółach naszego przepisu ↓


Składniki

2
Szacowany koszt: 0.62 (0.31€/porcja)

Materiały

  • 1 szklanka z miarką
  • 1 rondel z pokrywką
  • 1 sito / durszlak
  • 1 kalkulator

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania10 min

  • Jak gotować komosę ryżową - porady i wskazówki - Przygotowanie krok 1Umyj komosę ryżową, płucząc ją kilka razy. Doprowadź wodę do wrzenia w rondlu pod przykryciem, a następnie dodaj sól i komosę ryżową.
  • Jak gotować komosę ryżową - porady i wskazówki - Przygotowanie krok 2Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut.
  • Jak gotować komosę ryżową - porady i wskazówki - Przygotowanie krok 3Przykryć i odstawić na 20 minut.
  • Jak gotować komosę ryżową - porady i wskazówki - Przygotowanie krok 4Komosa ryżowa jest już gotowa!

Obserwacje

Jak skutecznie gotować komosę ryżową? Przeczytaj nasze najlepsze wskazówki tutaj:

➤ Zmierz objętość komosy ryżowej:

Aby ugotować komosę ryżową, należy zmierzyć objętość komosy ryżowej do ugotowania w celu określenia objętości wody potrzebnej do gotowania.

1 objętość komosy ryżowej = 1,7 objętości wody

Wsypanie 100 g komosy ryżowej do szklanki miarowej odpowiada 125 ml wody. Następnie należy pomnożyć 125 przez 1,7, aby znaleźć odpowiednią objętość wody.

Uwaga: Objętość komosy ryżowej należy mierzyć, gdy jest sucha, przed jej umyciem.

Kilka przykładów:
- Na 100 g komosy ryżowej potrzeba 212,5 ml wody (125 x 1,7).
- Na 200 g komosy ryżowej potrzeba 425 ml wody (250 x 1,7).


Umyj komosę ryżową:

Kilkukrotne umycie komosy ryżowej pod zimną bieżącą wodą usunie gorzki smak. W rzeczywistości jest on spowodowany saponiną, substancją, która otacza nasiona komosy ryżowej.

Po umyciu dobrze odsącz komosę ryżową, aby upewnić się, że używasz odpowiedniej ilości wody do gotowania!

Ugotuj komosę ryżową:

Zagotuj wodę pod przykryciem, aby nie stracić wody.

Dodaj sól po zagotowaniu wody: będziesz potrzebować 1 łyżeczki soli na 200 g komosy ryżowej (0,5 łyżeczki na 100 g).

Po wsypaniu komosy ryżowej do wody poczekaj, aż się zagotuje, a następnie włącz 10-minutowy minutnik i gotuj komosę pod przykryciem.

Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw komosę ryżową pod przykryciem na 20 minut, aby spęczniała.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+