Jak przyrządzić makrelę? wypróbuj ten przepis z sosem sojowym i miodem!
Po nauczeniu się, jak gotować makrelę w piekarniku, koniecznie musisz wypróbować ten przepis na makrelę lakierowaną w sosie sojowym! Ta często niedoceniana ryba jest w rzeczywistości bardzo smaczna, zwłaszcza przyrządzona w ten sposób: lakierowanie z azjatyckimi smakami, za które można umrzeć, dla słodko-pikantnego połączenia. Wystarczy podać ją z białym ryżem (tutaj wybraliśmy ryż do sushi), odrobiną posiekanego szczypiorku na wierzchu i mamy dobrze zbilansowane, super smaczne danie!
Składniki
Dodatki:
Jako dodatek:
Materiały
- 1 mały rondel
- 1 patelnia
- 1 hermetyczna puszka
- 1 deska do krojenia
- 1 nóż
- 1 pędzel
Przygotowanie
- Usuń ości z makreli: usuń zewnętrzną część zawierającą ości, następnie przetnij filet wzdłuż na pół i usuń środkową część zawierającą ości.
Sprawdź, czy nie pozostały żadne ości. - Przygotować sos:
Do rondelka wlać sos sojowy, mirin, olej z prażonego sezamu i miód. Dobrze wymieszać. - Gdy mieszanina się zagotuje, mieszać do uzyskania konsystencji syropu.
- Umieść kawałki makreli w szczelnej puszce. Posmarować kawałki makreli sosem, zamknąć puszkę i odstawić do lodówki na 30 minut do 1 godziny.
- Umieść kawałki makreli na rozgrzanej patelni i smaż przez 1 do 2 minut z każdej strony, w zależności od grubości kawałków i temperatury patelni.
- Ułóż kawałki ryżu na talerzu. Posyp posiekanym szczypiorkiem i złotym sezamem. Możesz również dodać srirachę, jeśli lubisz chilli!
Obserwacje
Jak usmażyć makrelę na patelni?
Najlepszym sposobem jest smażenie makreli przez kilka minut z każdej strony na gorącej patelni. Czas smażenia jest dość krótki, ale zależy od grubości kawałków.
Kiedy należy usunąć ości?
Można je usunąć przed lub po ugotowaniu. Tutaj usunęliśmy je przed gotowaniem. W tym celu usunęliśmy część zawierającą ości z boku i środkową część fileta. Upewnij się, że nie pominąłeś żadnych ości przed rozpoczęciem marynowania!
Po ugotowaniu będą one łatwiejsze do usunięcia, ale będziesz musiał wykonać kroki wymienione powyżej.
Co podawać z makrelą?
Można ją podawać z podsmażoną cukinią, ryżem (w tym przypadku ryżem do sushi) lub nawet ziemniakami.
Jak przechowywać ugotowaną makrelę?
Umieścić w szczelnej puszce w lodówce na maksymalnie 1 dzień.