Kalabryjskie pesto z kremowym serem burrata
zagłosuj teraz
Słyszałeś o klasycznym pesto bazyliowym, teraz daj się skusić na pesto w stylu kalabryjskim! Wspaniała mieszanka papryki i ricotty, z mnóstwem miłości i włoskiego słońca. Krótko mówiąc, pyszny dodatek do makaronu, nie zapominając o dodatkowej kremowej mozzarelli burrata. Baw się razem z naszym tutorialem poniżej ↓
Składniki
4
Opcjonalnie :
Szacowany koszt: 12.75Euros€ (3.19€/porcja)
Materiały
- torebka do zamrażania
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania20 min
- Rozgrzej piekarnik do 230°C w trybie grillowania. Przekroić paprykę na pół, usunąć rdzeń i ułożyć skórką do góry na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika na około 20 minut: obserwować paprykę, skórka powinna być czarna, a miąższ miękki.
- Umieścić ugotowaną paprykę w torebce do zamrażania, zamknąć torebkę i odstawić na 10 minut. Otworzyć torebkę i obrać paprykę.
- Cebulę pokroić w paski i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek i odrobiną soli. Odstawić, gdy się zeszkli.
- Umieść paprykę, cebulę, ricottę, pecorino, parmezan, koncentrat pomidorowy, sól i oliwę z oliwek w rozdrabniaczu i miksuj, aż uzyskasz kremowy sos.
- Przenieś do szczelnego słoika i przechowuj w chłodnym miejscu lub używaj bezpośrednio.
- Ugotować makaron w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, 1 minutę krócej niż wskazany czas gotowania al dente. Dodać 2 łyżki sosu na każde 150 g makaronu i odrobinę wody z gotowania. Mieszać na ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta.
- Podawać makaron w płytkim naczyniu, kładąc burratę na wierzchu dla maksymalnej rozkoszy. Otworzyć burratę i skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem i podawać.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!