Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
50 min

Kiedy myślimy o japońskiej kulturze kulinarnej, oczywiście myślimy o sushi, ramen, a nawet słynnym omlecie Okonomiyaki... Ale to, co szczególnie kochamy, toonigiri! Ten mały trójkąt ryżu to idealna przekąska, którą można znaleźć w japońskich konbini na lunch w drodze. Można go dowolnie modyfikować, my wybraliśmy pikantne nadzienie z tuńczyka i majonezu, owinięte kleistym ryżem i wodorostami nori dla chrupkości. Tę ryżową kanapkę można znaleźć niemal wszędzie w Azji pod różnymi nazwami, na przykład w Korei Południowej, gdzie nazywa się ją"Samgak Gimbap". A więc do dzieła ;-)


Składniki

6

Ryż:

Szacowany koszt: 1.96 (0.33€/porcja)

Materiały

  • Forma do onigiri (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania25 min
  • Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 1Przygotuj ryż do sushi:
    Najpierw umyj ryż, aby usunąć skrobię z ziaren, płucząc go kilka razy.
  • Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 2Umieść ryż i zimną wodę w rondlu. Przykryć rondel. Gdy woda się zagotuje, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 do 15 minut. (Gdy ryż wchłonie całą wodę, jest gotowy). Wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem na 10 minut.
  • Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 3Pokrój wodorosty na paski zgodnie z liniami na arkuszu. Przetnij paski na pół. W sumie będziesz potrzebować 6 pasków.

    *Pozostałe kawałki można pokruszyć i dodać do ryżu.
  • Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 4Następnie dodaj nasiona sezamu i dobrze wymieszaj.
    *W tym momencie można również dodać okruchy wodorostów.
  • Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 5Przygotować dekorację:
    Odsącz i rozdrobnij tuńczyka. Dodaj majonez, sos sojowy i sos sriracha (opcjonalnie: pomiń, jeśli nie lubisz chili). Dobrze wymieszać.
  • Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 6Uformuj onigiri za pomocą foremki:
    Wyłóż dno foremki ryżem (powinien być jeszcze ciepły). Umieść około 2 łyżeczek nadzienia na środku.
  • Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 7Przykryj nadzieniem ryżowym, a następnie zamknij formę i dobrze dociśnij, aby uszczelnić onigiri.
  • Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 8Otwórz formę i usuń krawędzie onigiri za pomocą noża.
  • Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 9Odwróć formę nad kawałkiem wodorostów umieszczonym pionowo, tak aby wodorosty mogły owinąć się wokół przedniej i tylnej części kanapki.
  • Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 10Naciśnij górną część formy, aby uwolnić trójkąt ryżowy. Owinąć wodorosty wokół onigiri.
  • Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 11Uformuj onigiri ręcznie:
    Zwilż dłonie.
    Umieść około łyżki stołowej ugotowanego ryżu w jednej dłoni.
  • Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 12Dodaj 2 łyżeczki farszu do środka. Przykryć ugotowanym ryżem i uformować w kulkę, z nadzieniem uwięzionym w środku.
  • Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 13Następnie, używając obu dłoni, jednej otwartej na płasko (w której umieścisz kulkę ryżową), a drugiej złożonej w kształt litery "V", uformuj trójkąt z kulką ryżową. W razie potrzeby spłaszcz boki.
  • Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 14Umieść udekorowany trójkąt ryżowy na pasku wodorostów i zawiń kanapkę, tworząc ładne Onigiri.
  • Onigiri z tuńczykiem, mała japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 15A teraz jest gotowy!

Obserwacje

Jakiego rodzaju ryżu powinienem użyć do przygotowania onigiri?
Użyj japońskiego ryżu używanego do sushi. Ryż nie powinien mieć dodatku octu i powinien być jeszcze ciepły w momencie przygotowywania pierożków.

Dlaczego należy zwilżać dłonie podczas formowania onigiri?
Zwilżenie rąk zapobiegnie przywieraniu do nich ryżu. Możesz nawet dodać odrobinę soli, aby doprawić kanapkę w tym samym czasie!

Jak wykorzystać wodorosty w onigiri?
Możesz pociąć wodorosty na paski i umieścić je wokół ryżu, jak pokazano tutaj, lub wyciąć duży prostokąt o szerokości onigiri i owinąć go dookoła przed zjedzeniem kanapki, aby zachował swoją chrupkość.

Czego mogę użyć zamiast gotowanego tuńczyka?
Można go zastąpić na przykład gotowanym łososiem, krewetkami lub makrelą.

Czy onigiri można jeść na ciepło czy na zimno?
Wszystko zależy od użytej polewy. Możesz przygotować nadzienie w stylu koreańskim z kimchi i tartą mozzarellą. Następnie można grillować boki kanapki na gorącej patelni z olejem sezamowym.

Czy nadzienie musi być w środku?
Możesz po prostu wymieszać wszystko razem: ryż i nadzienie, uformować trójkąty i zawinąć je w wodorosty lub nie! My uwielbiamy mieszać ryż z krewetkami :-)

Jak zrobić onigiri bez formy?
Użyj rąk! Wystarczy uformować kulkę z nadzieniem, a następnie uformować ją rękami, kładąc kulkę na płaskiej dłoni i formując trójkąt jedną ręką złożoną w literę "V". Przygotowujemy film, który pokaże ci szczegółowo, jak to zrobić z foremką i bez niej. W międzyczasie znajdziesz zdjęcia poszczególnych kroków w przepisie ;-).

Onigiri czy Samgak Kimbap?
W Japonii te małe kanapki nazywane są "Onigiri" ("おにぎり" pisane po japońsku), a w Korei Południowej nazywane są Samgak Kimbap/Gimbap ("삼각김밥" pisane po koreańsku). Wyglądają bardzo podobnie i są bardzo popularne do jedzenia w podróży. Można je znaleźć w małych supermarketach :-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+