Terrina z cukinii i wędzonego łososia
zagłosuj teraz
Nie wiesz, co zrobić z cukinią? Dlaczego nie spróbować tej warzywnej terriny? W towarzystwie wędzonego łososia z pewnością przypadnie do gustu zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Oto przewodnik krok po kroku, jak przygotować ten przepis. Smacznego :-)
Składniki
6
Szacowany koszt: 14.19Euros€ (2.37€/porcja)
Materiały
- Forma do ciasta 22x11 cm
- folia aluminiowa
- Mikser
- Ściereczka do herbaty (lub durszlak)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h
Odetnij oba końce cukinii. Cukinie grubo posiekać i zmiksować w rozdrabniaczu.
Dokładnie odciśnij wszystko w durszlaku lub ściereczce.
Wymieszaj jajka, śmietanę, mąkę kukurydzianą, zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz i posiekany szczypiorek.
Dodaj pokrojoną cukinię, odciśniętą do sucha, i dobrze wymieszaj.
Wyłóż dno formy do ciasta wędzonym łososiem, a następnie przykryj warstwą mieszanki cukinii.
Dodaj warstwę wędzonego łososia, a następnie warstwę mieszanki cukinii.
Umieść formę w kąpieli wodnej i przykryj folią aluminiową. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180°C, następnie zdejmij folię i piecz ponownie przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Pozostaw do ostygnięcia i delikatnie wyłóż na talerz do serwowania. Wszystko gotowe!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!