Waniliowy krem jajeczny
zagłosuj teraz
Idealny dla całej rodziny, przepis ten jest bardzo łatwy do wykonania z zaledwie 4 składników. Kremowy deser o delikatnym smaku karmelu i wanilii. Krótko mówiąc, prawdziwa uczta! Dzieci uwielbiają ten babciny deser.
Składniki
8
Do flanu :
Dla karmelu :
Szacowany koszt: 2.06Euros€ (0.26€/porcja)
Materiały
- Forma do flanu
- Piekarnik
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania50 min
- Przygotuj karmel: umieść cukier w rondelku na średnim ogniu i dodaj kilka kropel wody. Pozostawić, aż mieszanina zbrązowieje. Natychmiast wlać na dno formy do flanu, obracając, aby rozprowadzić karmel tak równomiernie, jak to możliwe.
- Zagotować mleko z rozłupaną laską wanilii. W międzyczasie ubić 6 jajek z cukrem.
- Gdy mleko się zagotuje, wlewaj je stopniowo do ubitych słodzonych jajek, ciągle mieszając. Bardzo ważne jest, aby dobrze wymieszać, aby mleko nie ugotowało jajek.
- Wlej tę mieszaninę na karmel w formie do flanu, a następnie umieść w głębokiej blasze do pieczenia lub dużym naczyniu żaroodpornym. Zalać wrzącą wodą i piec przez 50 minut w temperaturze 150°C. Flan jest upieczony, gdy czubek włożonego do niego noża jest czysty.
- Pozostawić do ostygnięcia, schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a następnie wyjąć z formy. I voilà, krem jajeczny jest gotowy!
Obserwacje
Karmel: jest opcjonalny. Można również wybrać flan o smaku wyłącznie waniliowym.
Jajka: gdy wlejesz wrzące mleko na mieszankę ubitych jajek i cukru (krok 3), a jajka nadal się gotują, nie panikuj, Twój przepis nadal można uzupełnić! Wystarczy tylko przecedzić mieszaninę przez sito ;-)
Wersje indywidualne: możesz przygotować indywidualne wersje tego przepisu, używając małych foremek. Nawet lepiej niż Flamby ;-)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!