Jak gotować szparagi?
Wiosna przyniosła ze sobą wspaniałe sezonowe warzywo: szparagi. Chrupiące i smaczne, szparagi można jeść w sałatkach, risotto, zapiekankach i na wiele innych sposobów. Dzielimy się wszystkimi naszymi wskazówkami i technikami gotowania szparagów do perfekcji!
Składniki
Materiały
- Rondel
- Miska na sałatkę
Przygotowanie
- Oczyść szparagi, odetnij żylastą część na dole szparagów i usuń małe wypustki z łodygi za pomocą obieraczki do warzyw.
- Zanurz szparagi w pęczkach (trzymane pionowo za sznurek, z główkami na górze) w rondlu z zimną, osoloną wodą.
- Po ponownym zagotowaniu gotować przez 8-15 minut, w zależności od wielkości szparagów.
- Po ugotowaniu umieść je w misce z lodowatą wodą, aby zachować ich ładny zielony kolor i jędrność, i są gotowe!
Obserwacje
-Jak usmażyć szparagi?
Wystarczy podsmażyć szparagi na patelni z mżawką oliwy z oliwek lub gałką masła, dodać szparagi i smażyć przez około dziesięć minut na małym ogniu, regularnie mieszając.
-Czy muszę obierać szparagi?
Nie jest konieczne obieranie zielonych szparagów, ponieważ są one bardziej miękkie niż białe szparagi, które należy obrać przed gotowaniem.
-Jakiego sosu powinienem użyć do szparagów?
Szparagi można podawać z wieloma sosami, w tym z sosem mousseline, sosem winegret, sosem holenderskim i wieloma innymi.
Można je również spożywać z mżawką oliwy z oliwek i fleur de sel - prawdziwa uczta!