Jak gotować szparagi?

zagłosuj teraz
Jak gotować szparagi?
Pierwsze danie
2 porcji
łatwe
15 min

Wiosna przyniosła ze sobą wspaniałe sezonowe warzywo: szparagi. Chrupiące i smaczne, szparagi można jeść w sałatkach, risotto, zapiekankach i na wiele innych sposobów. Dzielimy się wszystkimi naszymi wskazówkami i technikami gotowania szparagów do perfekcji!


Składniki

2
Szacowany koszt: 8 (4€/porcja)

Materiały

  • Rondel
  • Miska na sałatkę

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min
  • Oczyść szparagi, odetnij żylastą część na dole szparagów i usuń małe wypustki z łodygi za pomocą obieraczki do warzyw.
  • Zanurz szparagi w pęczkach (trzymane pionowo za sznurek, z główkami na górze) w rondlu z zimną, osoloną wodą.
  • Po ponownym zagotowaniu gotować przez 8-15 minut, w zależności od wielkości szparagów.
  • Po ugotowaniu umieść je w misce z lodowatą wodą, aby zachować ich ładny zielony kolor i jędrność, i są gotowe!

Obserwacje

-Jak usmażyć szparagi?
Wystarczy podsmażyć szparagi na patelni z mżawką oliwy z oliwek lub gałką masła, dodać szparagi i smażyć przez około dziesięć minut na małym ogniu, regularnie mieszając.

-Czy muszę obierać szparagi?
Nie jest konieczne obieranie zielonych szparagów, ponieważ są one bardziej miękkie niż białe szparagi, które należy obrać przed gotowaniem.

-Jakiego sosu powinienem użyć do szparagów?
Szparagi można podawać z wieloma sosami, w tym z sosem mousseline, sosem winegret, sosem holenderskim i wieloma innymi.
Można je również spożywać z mżawką oliwy z oliwek i fleur de sel - prawdziwa uczta!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+