Musli, domowa granola
Rozpocznij dzień od łatwego, domowego musli na śniadanie. Idealnie nadaje się również jako przekąska, pomagając uzupełnić energię przed sesją sportową! Dodaj wybrane przez siebie składniki i urozmaicaj przyjemność :-) Orzechy, suszone owoce, czekolada, wiórki kokosowe... Puść wodze fantazji :-) Poniżej przedstawiamy krok po kroku nasz przepis w formie pisemnej i wideo ↓ ↓
Składniki
Przygotowanie
W misce wymieszaj płatki owsiane, migdały i nasiona sezamu.
Dodaj olej i miód i dobrze wymieszaj.
Umieść całość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż warstwę o wysokości nie większej niż 1 cm.
Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C.
Gdy mieszanina ostygnie, dodaj sułtanki i dobrze wymieszaj.
I voilà, twoje domowe musli jest gotowe! Przechowuj je przez kilka tygodni w szczelnej puszce.
Obserwacje
Płatki owsiane: <\/b>można je zastąpić płatkami innych zbóż lub ich mieszanką.
Migdały:<\/b> można je zastąpić orzechami włoskimi, laskowymi, pekan, ziemnymi itp.
Nasiona sezamu <\/b>: można je zastąpić nasionami słonecznika, pestkami dyni itp.
Olej roślinny:<\/b> można użyć oleju słonecznikowego, rzepakowego, sezamowego, oliwy z oliwek, oleju kokosowego itp.
Miód <\/b>: można go zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym.
Rodzynkisułtańskie <\/b>: można je zastąpić innymi suszonymi owocami.