100% ŻYTNI CHLEB NA ZAKWASIE

vote now
100% ŻYTNI CHLEB NA ZAKWASIE

Faza II, III i IV Metabolic BalancePo raz pierwszy w życiu upiekłam żytni chleb na zakwasie. Zawsze chciałam i zawsze się bałam. W naszych planach żywieniowych jest wyłączne stuprocentowo żytnie pieczywo, co stało się bodźcem do przełamania lęku. Wolę wszak sama upiec chleb i mieć pewność tego co jem, zamiast sprawdzać etykietki, których zresztą często nie ma na kupowanych bochenkach.
I wiecie co? Nie było czego się bać :) Sama wyhodowałam zakwas, sama wymieszałam składniki, a efekt przerósł moje oczekiwania. Chlebek wyszedł pulchny jak na drożdżach, pyszny, po prostu cudo! Nie uwierzyłabym że to czysto żytni chleb na zakwasie, gdybym sama go nie upiekła.
Przepis pochodzi z tej strony. Receptura zakwasu również stamtąd. Polecam!

100% żytni chleb na zakwasie. Składniki:
130 g aktywnego zakwasu żytniego250 g mąki żytniej typ 7202 łyżeczki soli50 g sezamu (u mnie siemię lniane)250 ml ciepłej wody (nie więcej niż 40 st.C)Wszystkie składniki umieść w misce. Wymieszaj drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką z pełnego przemiału foremki (u mnie jednorazówka 11x23 cm.) Wyrównaj powierzchnię dłonią zwilżoną zimną wodą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 godz. (sic!)
Ciasto żytnie zakwasowe jest ciężkie i potrzebuje dużo czasu by wytworzyć odpowiednio duże pęcherzyki, które decydują o jego pulchności. Po upływie wskazanego czasu umieść ostrożnie ciasto w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Piecz ok. 35 minut. Pozwól chlebkowi ostygnąć, nim go wyjmiesz z formy i pokroisz. Smacznego!

100% żytni chleb na zakwasie

P PO PROSTU PYSZNE

Komentarze

Oceń ten przepis:




+