Amarantusowe chrupiące ciasteczka bez dodatku cukru
vote now
Jakiś czas temu dostałam przesyłkę od Ekoproduktu, w której znajdowały się produkty z amarantusa. Nie miałam za bardzo okazji korzystania z nich, ponieważ najpierw nie pozwalała mi sesja, a potem zaczęłam wakacje. Dopiero co wróciłam, wypoczęta i stęskniona za codziennym gotowaniem. Na pierwszy ogień poszła mąka amarantusowa, dzisiaj przygotowałam z niej chrupiące kuleczki- ciasteczka. Zamiast cukru dodałam suszone owoce, użyłam śliwek, moreli i żurawiny. Zamiast tłuszczu, zmiksowane orzechy i pestki, u mnie włoskie, ziemne prażone i słonecznik. Są przesmaczne i szybko znikają! :) Składniki:
60 g mieszanki suszonych owoców 60 g mieszanki ulubionych orzechówszklanka mąki amarantusowej prażonej1 jajko
Suszone owoce zmielić na jednolitą masę w młynku.
Dowolne orzechy zmielić również w młynku tak, by przypominały konsystencją masło orzechowe, to może trochę potrwać.
Dodać mąkę i jajko, wszystko dokładnie zagnieść. W dłoniach formować małe kuleczki wielkości większego orzecha laskowego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach lub około 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, pozostawić do wystygnięcia.
60 g mieszanki suszonych owoców 60 g mieszanki ulubionych orzechówszklanka mąki amarantusowej prażonej1 jajko
Suszone owoce zmielić na jednolitą masę w młynku.
Dowolne orzechy zmielić również w młynku tak, by przypominały konsystencją masło orzechowe, to może trochę potrwać.
Dodać mąkę i jajko, wszystko dokładnie zagnieść. W dłoniach formować małe kuleczki wielkości większego orzecha laskowego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach lub około 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, pozostawić do wystygnięcia.
Feel Eat!
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!