Aromatyczny ryż z cynamonem i kurkumą (tutorial)
vote now
Postanowiłam zamieścić przepis na ryż, który gotuję najczęściej.
Jest na nutę orientalną, ale pasuje do wielu dań, do ryb, mięs czy warzyw.
Może Was to rozbawi, ale nie umiem ugotować takiego ryżu w torebce, kaszy zresztą też.
Kiedyś próbowałam i zrezygnowałam po tym jak wyszła gęsta popa mimo gotowania według instrukcji. Do takiego woreczka nie można zajrzeć i kiedy ryż już jest miękki to się okazuje, że jest już za miękki:) Rozgotowany ryż lubię tylko w pomidorówce:)
Ten sposób jest pewniejszy i mniej ryzykowny :)
Ryż jest smaczny, aromatyczny i nie posklejany.
Pod koniec gotowania można dodać np. mrożony groszek na wierzch, wtedy mamy ryż z groszkiem. Można dodać też znacznie więcej przypraw do oleju (kolendrę w ziarenkach, kumin, chili, cebulkę itp.) - ta wersja jest delikatna, nadaje się dla dzieci też:)
Gotuję go dość często i nie mierzę już wody na szklanki, znając swój garnek wiem ile musi być przykryty ryż aby nie trzeba było dolewać wody.
Ale tym razem, na potrzeby wpisu, starałam się dokładnie wszystko odmierzyć.
Potrzebne będą:
średniej wielkości garnek (najlepiej wysoki o mniejszej średnicy) + szczelna pokrywka
płytka do gotowania na gazie (gwarancja że nic się nie przypali na dnie)
sitko do płukania ryżu
1 1/2 szklanki ryżu
2 1/2 szklanki wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka kurkumy
olej (2-3 łyżki)
kawałek kory cynamonu
Najpierw dokładnie płuczemy ryż po bieżącą zimną wodą i odsączamy:
Rozgrzewamy w wysokim garnku olej,
wrzucamy co niego kawałek kory cynamonu (2-3 cm):
Kiedy zacznie pachnieć (uwaga nie przypalić cynamonu)
na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mokry ryż (będzie syczeć), mieszamy dokładnie aby
ziarenka pokrył tłuszcz (dzięki temu się nie skleją).
Wsypujemy sól, kurkumę, mieszamy i zalewamy wodą.
Jeszcze kilka ruchów łyżką i to wszystko.
Przykrywamy i zostawiamy na malutkim ogniu.
Nie mieszamy już, nawet jak nas korci.
Po ok. 20 minutach zaglądamy, powinny być dziurki na całej powierzchni,
próbujemy parę ziarenek jeśli ryż jest nadal twardawy, dodajemy ok. 1/5 szklanki wody
(po całej powierzchni), nie mieszamy! Przykrywamy.
Za chwilę będzie gotowy.
Polecam danie ryba pod koderka z bakazana i pomidorow w połączeniu z tym ryżem. zufikowo
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!