Babeczki brzoskwiniowe z kokosową kruszonką
vote now
Proste, szybkie i pyszne muffinki :) Bardzo puszyste i delikatne. Piekłam w pośpiechu, by zawieźć je rodzinie na działce. Niestety podczas transportu rowerem, większość kruszonki się... wykruszyła ;) Jeśli jednak nie planujecie ich jakoś szczególnie tarmosić to polecam ją zrobić :)
PS: Po upływie kilku dni ciasto jest nadal dobre, a nawet lepsze :)
Przepis na około 15-17 babeczek(u mnie 12 papilotek + jedna nieduża foremka na ciasto
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
0,5 szklanki oleju
0,75 szklanki mleka
chlust soku z cytryny
około 2 pokrojone w kosteczkę brzoskwinie
Kruszonka2 łyżki masła
2 łyżki cukru
kilka łyżek wiórków kokosowychNie ma filozofii. Masło, cukier i wiórki utrzeć palcami na kruszonkę. Sypkie składniki ciasta (mąka, proszek, soda) przesiać, mokre (olej, jajka, mleko, sok z cytryny) połączyć w osobnym naczyniu. Zmieszać jedno i drugie, dodać cukier. Wmieszać kawałki brzoskwini. Przełożyć do papilotek, posypać kruszonką, piec około 30 minut w 180 stopniach.
PS: Po upływie kilku dni ciasto jest nadal dobre, a nawet lepsze :)
Przepis na około 15-17 babeczek(u mnie 12 papilotek + jedna nieduża foremka na ciasto
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
0,5 szklanki oleju
0,75 szklanki mleka
chlust soku z cytryny
około 2 pokrojone w kosteczkę brzoskwinie
Kruszonka2 łyżki masła
2 łyżki cukru
kilka łyżek wiórków kokosowychNie ma filozofii. Masło, cukier i wiórki utrzeć palcami na kruszonkę. Sypkie składniki ciasta (mąka, proszek, soda) przesiać, mokre (olej, jajka, mleko, sok z cytryny) połączyć w osobnym naczyniu. Zmieszać jedno i drugie, dodać cukier. Wmieszać kawałki brzoskwini. Przełożyć do papilotek, posypać kruszonką, piec około 30 minut w 180 stopniach.
Red Hot Chili Cake
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!