Babeczki z białą czekoladą i arbuzowym kremem
vote now
Urocze i słodkie jak guma balonowa! Dzisiejsze babeczki z kremem arbuzowym najbardziej przypadną do gustu małym księżniczkom, chociaż te starsze też będą miały niemałą radochę (przynajmniej ja miałam ;). To też świetny pomysł na prezent dla mamy z okazji zbliżającego się święta!
Babeczki (15 sztuk):
100 g masła
1,5 szklanki mąki
pół szklanki cukru
tabliczka białej czekolady
2 jajka
3/4 szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
Krem:
100 g masła
250 g śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
galaretka arbuzowa
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z czekoladą połamaną na mniejsze kawałeczki i mlekiem, cały czas mieszając. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia i sól, ucieramy na gładką masę pozbywając się grudek. Przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami do 3/4 ich wysokości i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
Masło dzielimy na mniejsze części, ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkiego kremu. Dodajemy schłodzoną śmietankę i galaretkę arbuzową (można ją wcześniej rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, ale nie jest to konieczne), miksujemy aż do połączenia się masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki wedle uznania, dodając kolorową posypkę, wiórki białej czekolady albo inne cuda :)
Dla mnie to był wyjątkowo ciężki tydzień, ale nareszcie zaczyna się weekend. Dużo słońca Wam i uśmiechu!
sama złodycz
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!