Chleb jaglany - drożdżowy
vote now
I na koniec wersja drożdżowa chleba jaglanego, która okazała się o niebo smaczniejsza od wersji sodowej. Ale u nas zakwasowiec i tak wygrywa. Oczywiście rzecz gustu. Przepis od Olgi i tam też odsyłam po wersję bezglutenową tego chleba. U mnie wersja z glutenem, którą nieco pozmieniałam względem oryginału.
Chleb jaglany drożdżowy
2 szklanki maki jaglanej
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki maślanki (lub mleka)
2 szklanki maślanki (lub mleka)
10 g drożdży suchych
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju (u mnie olej ryżowy)
płatki jaglane do posypania
Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - u mnie zawsze drożdżowe wyrabia maszyna do chleba. Zostawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Włożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej płatkami jaglanymi, posypać też płatkami po wierzchu (ups... zapomniałam!). Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut lub nawet krócej - mój chleb tak wyrósł, że aż niestety wyszedł nieco z foremki. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut.
Naprawdę, jaglany drożdżowy jest bardzo smaczny, wyjątkowo delikatny, nawet bardziej niż zakwasowiec.
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju (u mnie olej ryżowy)
płatki jaglane do posypania
Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - u mnie zawsze drożdżowe wyrabia maszyna do chleba. Zostawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Włożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej płatkami jaglanymi, posypać też płatkami po wierzchu (ups... zapomniałam!). Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut lub nawet krócej - mój chleb tak wyrósł, że aż niestety wyszedł nieco z foremki. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut.
Naprawdę, jaglany drożdżowy jest bardzo smaczny, wyjątkowo delikatny, nawet bardziej niż zakwasowiec.
W poszukiwaniu SlowLife
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!