CIASTKO FIGOWE
vote now
Ależ ja byłam ciekawa tego kremu.
Figa, nie jest intensywnym w smaku owocem, mile zaskoczenie jak cudownie podkręciła
smak deseru.
Do kremu dodałam cztery maliny dla wzbogacenia kolorystyki i jedną jeżynę.
Mini torciki cieszą moje oko.
A jak Wam się podoba torcik na jeden gryz?
s k ł a d n i k i :
4 jaja
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki cukru
1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 ml śmietany kremówki
4 maliny
4 łyżeczki cukru
1 jeżyna
3 figi
w y k o n a n i e :
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C bez termoobiegu.
Na dużą formę, ja skorzystałam z formy dołączonej do piekarnika, wykładamy papier do pieczenia.
Ubijamy białka, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno.
Do żółtek dodajemy łyżkę zimnej wody.
Dodajemy krem jajeczny do piany, miksujemy.
Drewnianą łyżką mieszamy delikatnie dodając powoli mąkę i proszek do pieczenia.
Wykładamy na formę i pieczemy bardzo niziutki biszkopt, podobnie jak roladę.
Studzimy.
Wycinamy krążki za pomocą foremki do ciastek lub szklanki.
Ubijamy śmietankę z cukrem, dodajemy środek z jednej figi, cztery maliny i jeżynę.
Za pomocą okrągłej szprycy, lub woreczka wyciskamy krem na krążki biszkoptu.
Przykrywamy drugim krążkiem i ozdabiamy kremem i świeżymi cząstkami fig.
Schładzamy 3-4 godziny przed podaniem.
backtaste
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!