Curry z kurczakiem i batatami

vote now
Curry z kurczakiem i batatami

Curry to idealna propozycja na szybki obiad który możemy przygotować nawet na kilka dni. Niezwykle proste, nieco egzotyczne i bardzo pyszne danie .
Bataty osobiście uwielbiam, jest to niezwykłe połączenie ziemniaka i marchewki JChoć są dość trudno dostępne w polskich sklepach warto się rozejrzeć i skosztować.

Curry z kurczakiem i batatami
Składniki:
2 piersi z kurczaka½ małej papryki zielonej1 średnia marchewka200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki)200 ml mleka kokosowego½ papryczki chili (opcjonalnie)1 czerwona cebula400 g pomidorów z puszki1 ząbek czosnkusok oraz skórka z ½ limonki½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie)1 łyżeczka curry w proszku3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać)łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki)masło lub oliwa z oliwek do smażenia
Marynata:
sok z 1/2 limonki3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani)
Lub własna mieszanka przypraw:
1/3 łyżeczki kurkumyokoło 4 rozgniecione ziarna kolendry3 rozgniecione goździki1/3 łyżeczki imbiru2 łyżeczki przyprawy curry1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra)

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce.
Bataty obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, bataty i papryki kroimy w kosteczkę. Bataty najlepiej aby pokroić w około 1,5-2 cm kosteczkę, wtedy ugotują się szybciej.
Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się cebuli.
Dodajemy paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut.
W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości jaką chcecie uzyskać, im więcej tym danie bardziej ostre. Jeśli wolicie aby wasza potrawa była łagodna polecam dodać więcej przyprawy curry w proszku a mniej samej pasty.
Gotujemy danie na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuję i bataty będą miękkie.
Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki.


Warzywa psiankowate 2014Pora na pomidora!
M Mania Gotowania

Komentarze

Oceń ten przepis:




+