Czosnek marynowany
vote now
Składniki :
12 dużych główek czosnkuolej
12 dużych główek czosnkuolej
Składniki na zalewę:
0,75 l białego wina1/2 szklanki octu 10 %2 liście laurowe1 łyżeczka nasion kolendry10 ziaren zielonego pieprzu1 łyżka posiekanego świeżego estragonu10 dag cukru, 1 łyżka soli
Przygotowanie :
Wino i ocet zagotować z solą, cukrem, kolendrą, liśćmi oraz pieprzem na małym ogniuCzosnek obrać i włożyć ząbki do wrzącej zalewy i gotować 5 minNastępnie przelać zalewę wraz z czosnkiem do słoja i odstawić na 24 godz.Po tym czasie przelać ponownie do garnka i zagotować 5 min, potem ostudzićCzosnek przełożyć do wyparzonych, czystych słojów, zalać łyżką olejuSłoje zamknąć wyparzonymi dekielkami i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce
Czosnek marynowany to doskonały dodatek do wędlin, zimnych mięs, serów i sałatek. Taki czosnek nie ma charakterystycznego ostrego zapachu.
Przepis z magazynu " Kuchnia-dziadkowe i babcine nalewki i przetwory " Nr.2/2000
Proste Potrawy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!