Ratatouille, czyli lato na talerzu.

vote now
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h

Wspaniała prowansalska potrawka z letnich warzyw.


Składniki

6

Przygotowanie

  • Ratatouille, czyli lato na talerzu. - Przygotowanie krok 1Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę siekamy a czosnek wyciskamy. Odstawiamy na bok. Resztę składników kroimy w małą kostkę (bakłażan,cukinia,papryka,pomidory).
  • W dużym garnku zagrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut, aż się zeszkli. Po chwili dodajemy wszystkie pokrojone warzywa wraz z oberwanymi listkami ziół, octem, cukrem i sokiem z pomarańczy. Mieszamy dokładnie i gotujemy ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie, a woda z pomidorów powinna znacznie się zredukować. Jeśli trzeba gotujemy chwilę dłużej.
  • Na końcu dodajemy sól i pieprz. Podajemy z ryżem, kuskusem, makaronem lekką zieloną sałatką lub na chrupiącej bagietce.


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+