Kremówka przepis błyskawiczny
Przepis idealny na najelpszą kremówkę na świecie
Składniki
9
Przygotowanie
Czas przygotowania45 min
Gotowania10 min
- Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie.
Po tym czasie ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić. - Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów blaszki (najprościej okrągłym nożem do pizzy lub nożem z piłką).
- W garnuszku z grubszym dnem zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, dodać pastę waniliową, wymieszać, zagotować.
W międzyczasie, w osobnej miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń - mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała. Masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego ostudzenia. - W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodać wystudzony budyń, w trzech turach, cały czas ucierając.
Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich (tą nakłuwaną przez Was stroną do góry, by się nie kruszyło). Na wierzch położyć masę kremową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny. - Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
- Wyjać ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową (ja wyłożyłam ją przy pomocy szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki). Przykryć płatem ciasta francuskiego (pokrojonym wcześniej na 12 części, stroną nakłuwaną widelcem do masy śmietankowej). Oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
** 1 płaska łyżka o pojemności 15 ml
*** w UK można użyć double cream - wtedy pominąć żelatynę w przepisie, nie będzie potrzebna
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!