Drożdżowe pierogi pieczone z kaszą gryczaną
Zastanawiałam się ostatnio, co bym zjadła do barszczu.... Nieuchronnie zachciewa mi się jesiennych smaków:) Tym razem wykorzystałam razową mąkę, kaszę gryczana i twaróg, który jest moim ostatnim numerem jeden jeśli chodzi o nabiał. Bardzo nam ten przepis podpasował, dzieciaki też jadły chętnie, więc pewnie nie raz jeszcze do niego wrócę!
Przepis pochodzi z Lawendowego Domu :
ciasto:
250 g mąki pszennej białej
200 g mąki pszennej razowej typ 1870 (dałam razową 3 ziarna)
opakowanie drożdży instant (7-8g) albo świeże - 15g
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłej wody
½ szklanki oleju
sól
nadzienie:
100 g kaszy gryczanej
150 g twarogu wiejskiego
1 duża cebula
sól
świeżo mielony pieprz
łyżka masła do smażenia
jajko rozkłócone do posmarowania pierogów przed pieczeniem
Robimy ciasto :
Suche składniki łączymy w misce, dodajemy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Jeśli mamy świeże drożdże, rozpuszczamy je w wodzie.
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Robimy farsz :
Kaszę gotujemy w wodzie w stosunku 1:2, czyli 2 razy więcej wody, niż kaszy, lekko solimy wodę. Na maśle szklimy cebulę, mieszamy z ugotowaną kaszą. Studzimy.
Dodajemy twaróg i doprawiamy.
Ciasto wałkujemy na ok 3-4 mm, nie za cienko. Ja kroiłam w kwadraty, na jeden bok kładłam małą łyżkę farszu i kleiłam w trójkąty.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 st i piec ok 20 min, aż będą rumiane.
Smacznego!